dissabte, 21 de novembre del 2009

Casal del Infants del Raval(18.11.2009)

La missió del Casal dels Infants:
Concentren esforços en els barris més vulnerables per aconseguir millores concretes i duradores en la qualitat de vida dels infants, joves i famílies en situació o risc d’exclusió social i les comunitats on viuen, afavorint la transformació social des de l’entorn proper a través d’un projecte compartit que contempla:

•l’acció social (en clau d’educació, treball i família, i atenció a noves necessitats)
•la incidència política i la sensibilització
•i la promoció de la mobilització ciutadana i el voluntariat actiu, en pro de l’objectiu d’assolir una societat cohesionada: més justa i equilibrada.

Actualment l'entitat articula la consecució dels seus objectius a través de 5 línies de treball (Suport Social a Infants i Famílies, Suport al Procés Escolar, Integració de Joves en Risc, Formació i Inserció Social i Laboral i Reforç de la Comunitat) i 31 projectes. Durant el 2008 el Casal ha atès les necessitats de més de 5.000 infants, joves i famílies.

Pensen que les dificultats i limitacions d'una part dels membres de la seva societat és una responsabilitat col•lectiva i per tant volen contribuir a la transformació activa d'aquesta societat per tal que pugui esdevenir progressivament més justa i equilibrada.

Es va crear fa uns 26 anys. Es crea per tal de que els nens i nenes del barri del Raval poguessin anar a l’escola, i el que s’encarregava de fer aquest Casal era anar a casa d’aquests nens, els porten al casal, per tal de que es dutxessin, poguessin menjar calent, anessin ben vestits i poguessin anar a l’escola.

De manera que tots aquests nens passaven moltes hores dins d’aquest Casal.
Actualment, els nens no estan desprotegits. Són n centre que s’han professionalitzat, que treballen amb gent amb risc(educació social). S’encarreguen de detectar situacions d’exclusió social, de risc social...

El projecte educatiu

El Casal desenvolupa un conjunt de projectes orientats a donar resposta a les diferents necessitats i problemàtiques de la població. El Casal treballa per proporcionar, en el seu conjunt, una oferta integral en la qual cada usuari pugui trobar una resposta específica i personalitzada a la seva necessitat de recolzament. Aquesta resposta sovint passa per la participació simultània en més d'un projecte.

Els projectes del Casal es poden agrupar en diferents línies d'actuació, que donen resposta a unes determinades necessitats socials. Aquestes línies són les següents:
Suport Social a Infants i Famílies
El Casal proporciona activitats educatives amb l'objectiu d'educar integralment, des de les potencialitats del temps de lleure, reforçant tots aquells aspectes que ajuden al desenvolupament personal i social dels nens, prevenint situacions d'exclusió social, realitzant una intervenció socioeducativa amb aquells que es troben en situacions de dificultat i oferint suport a les seves famílies.

Suport al Procés Escolar
Una de les funcions primordials del Casal és donar resposta a les dificultats d'adaptació i seguiment del procés escolar dels nois i noies. Aquesta funció es concreta molt especialment en el treball conjunt amb les escoles en nous models i propostes que millorin la qualitat i l'eficàcia del procés escolar i donant suport als infants i joves en la seva escolarització.

Integració de Joves en Risc
El Casal treballa per dinamitzar i potenciar els recursos que el mateix barri pot posar en funcionament per a millorar el benestar dels nois/es i l'entorn comunitari, en general. Treballa amb joves sense xarxa social per oferir-los oportunitats i fomentar la seva iniciativa i esperit emprenedor. A més a més, treballem per accedir als joves i grups de carrer amb noves fórmules de treball educatiu de carrer i comunitari.

Formació i Inserció Social i Laboral
L'objectiu d'aquest àmbit de treball és facilitar la inserció social i laboral de nois i noies en situació de risc mitjançant un acompanyament personalitzat, integral i intensiu estructurat al voltant del projecte professional de cada jove i la millora de la seva ocupabilitat. Treballem amb cada jove a partir de diferents itineraris de motivació, de formació i laborals que els permeten un acompanyament personalitzat en el procés d'inserció.

Reforç de la Comunitat
Des de la convicció que és la societat civil d’un territori concret la qui pot desencadenar una veritable transformació social en el seu entorn, a través d’aquest programa, ens centrem en la tasca d’enfortir i donar un impuls a la vertebració del sector social en aquells territoris més vulnerables. Ho fem a través d’accions de sensibilització, amb plans de millora i formació adaptats a cadascuna de les entitats, i amb la creació d’eines per afavorir la construcció i difusió del sector.

Finançament:
Els projectes del Casal donen resposta a necessitats socials, i l'estratègia d'actuació es basa en condicionar-los el mínim possible a la dependència de finançadors externs. A partir del moment en què una actuació es considera imprescindible, ens posem a treballar per aconseguir el suport econòmic necessari per poder-la dur a terme.

D'acord amb aquesta manera de fer, l'entitat treballa per comptar amb el màxim de col•laboradors possible per als projectes, amb l'objectiu de poder donar la millor resposta als usuaris i de garantir la continuïtat de les actuacions al llarg del temps, amb independència de la variabilitat de les fonts de finançament.

Aquesta recerca de col•laboradors comprèn tant l'àmbit públic (els recursos econòmics públics que reclamem per dur a terme les actuacions) com el privat, buscant sempre la participació de col•laboradors que puguin donar-hi suport econòmic.
Cada un dels projectes té un cost econòmic que cobrim, doncs, per diferents vies (podeu veure més informació econòmica sobre els projectes a l'apartat corresponent de cada un d'ells en l'extracte de la memòria d'activitats. )

Una part dels recursos necessaris queden coberts per subvencions de les administracions públiques, però aquestes mai cobreixen la totalitat del cost dels projectes (al llarg del 2005 l'aportació de les administracions públiques va ser del 58% del cost total de l'activitat de l'entitat): en alguns casos aporten una part important dels recursos, però en d'altres l'aportació és molt reduïda.

Per poder completar els recursos necessaris esdevé imprescindible la col•laboració solidària de molts ciutadans, particulars i institucions que fan seu el Casal i aporten, en la mesura que poden, els recursos que en definitiva fan possible l'activitat.

Casal del Infants del Raval

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada